בניית מבנה הינה פרויקט מורכב המחייב תכנון קפדני ומדוקדק, בשילוב עם פיקוח מקצועי והקפדה על שורה של משתנים מתחומים מגוונים. על פי רוב בתהליך מורכב וסבוך למדי, כשזה שנועד בסופו של יום להוביל להקמת מבנה עמיד ואיכותי המותאם לתקני הבטיחות המחמירים ביותר.
במידה והינכם מתעניינים בביצוע התהליך בעצמכם, הרשו לנו להציג בפניכם'מדריך רישוי בניה הכולל 5 תהליכים בסיסיים שחייבים להכיר. מוכנים?! בואו נצא לדרך !
1. בקשה לקבלת מידע מהרשות המקומית
זהו השלב המקדים, ויש האומרים גם החשוב ביותר בתהליך. הוא כולל בראשיתו בקשה לקבלת מידע מהרשות המקומית בה ממוקם המבנה, דרך בחינת זכויות הבניה והאלטרנטיבות הקיימות מבחינה חוקית, בהתאם לתוכנית המתאר המוצעת בתחומי הרשות. שלב זה עשוי לארוך מספר שנים, וכולל בהמשך את בחינת התכניות עם גורמי המקצוע המוסמכים, לרבות אדריכלים, מפקחי בנייה, יועצים למיניהם, ועד להגשת התוכניות במחלקת ההנדסה הרלוונטית של הרשות המקומית.
2. תכנון אדריכלי
רק לאחר קבלת המידע להיתר מטעם מחלקת ההנדסה ברשות המקומית, ניתן לגשת לתחילת התכנון האדריכלי של הפרויקט ולהכין את הבקשה דה פקטו, וזאת בכפוף לאישורים שונים ובהתאם לדרישות המקובלות
3. הגשת בקשה להיתר
שלב זה מתבצע אך ורק על ידי עורך הבקשה, קרי יזם או קבלן מבצע המופקד על הפרויקט. עליו לפנות ישירות לוועדה המקומית לתכנון ובניה שבתחומה עתיד לקום המבנה, באמצעות מערכת מקוונת להגשת מסמכים וניהול תהליכי הרישוי.
על פי חוק, הרשות המקומית צריכה למסור את המידע המבוקש תוך 30 ימי עסקים. ולא, הרי שהבקשה לקבלת היתר בנייה עוברת באופן אוטומטי לוועדה המקומית לתכנון ובניה.
תהליך בקרה במכון בקרה
הליך בקרת התכן נוגע לכלל ההיבטים ההנדסיים בשלב הרישוי. במסגרת הליך זה בוחנים את עמידתם בתקנים מחייבים, תקנות וקוד הבניה והאינטגרציה ביניהם במגוון רחב של תחומי תכן הנדסיים.
הליך בקרת התכן מתבצע ידי בקרים במכון הבקרה בעל הסמכה מאת הרשות הלאומית להסמכת מעבדות ורישיון הפעלה מאת משרד הפנים. הליך בקרת התכן מהווה שלב בתהליך הרישוי הכולל, הוא מתבצע לאחר עריכת בקרה מרחבי ת על ידי הרשות המקומית ולפני שלב חישוב האגרות לקבלת היתר בניה.
4. קבלת היתר הבניה
בשעה טובה, קיבלתם את היתר הבניה המבוקש. במידה וההליך תקין, תידרשו תוך 10 ימי עבודה להשלים את דרישות התשלום עבור הוועדה המקומית לתכנון ובניה, לרבות אגרות בניה, היטלים והשבחות).
5. תחילת ביצוע
מזמין הבקשה נדרש בשלב זה למלא אחר דרישות, מינויים או הצהרות שנתקבלו מידי הוועדה המקומית לתכנון ובניה, כדוגמת מינוי קבלן מבצע, מפקח בניה או בעלי תפקידים אחרים. במהלך שלב זה, יבוצע פיקוח על ידי מי מטעם הוועדה לבחינת דרישות הבטיחות, וכדי לוודא כי העבודה אכן המתבצעת בכפוף לנהלים המוגדרים בחוק.
קראו עוד